OASE YOGA

OASE用賀

Tokyo 2007

Architectural Design

Architects: Takenaka

Structural/MEP engineers: Takenaka

Landscape: Ishikatsu Exterior

Photography: Kawasumi Architectural Photography

*Work designed while at Takenaka

*竹中工務店在籍中のプロジェクト

A vast family-owned estate was converted into a complex of multi-family housing enclosing a center garden for exclusive use of its residents. The garden features a pond and a sculpture court, reminding residents of the century-long history of the site and the former estate. A large pitched roof canopy welcomes visitors at the porte cochere and into the entrance hall, where the view of the garden quietly opens up.

代々受け継がれてきた歴史ある土地に、賃貸集合住宅とオーナー邸を計画した。広大な敷地の中央には既存樹木を多く残した庭園をつくり、庭を取り囲むように住棟を配置することで外界から切り離し、居住者専用の安全で安らぎを覚える庭園空間を作っている。そこには古くからの土地の記憶を留める景石や彫刻がおかれ、移り住んできた人たちにとっても新たな記憶の場となることを意図している。