PARK HOUSE YOYOGI PRIME HILLS

パークハウス代々木プライムヒルズ

Tokyo 2008

Architectural Design

Architects: Takenaka

Structural/MEP engineers: Takenaka

Landscape: Ishikatsu Exterior

Photography: Kawasumi Architectural Photography

*Work designed while at Takenaka

*竹中工務店在籍中のプロジェクト

The site of this condominium had long been owned by a family whose beautiful Japanese garden gave a special aura of tranquility to the neighborhood. In placing the new building, special care was taken in preserving as much of the features that made up the former garden as possible. These included the symbolic hymalayan pine at the entrance, the boat-shaped stone relocated to the entryway, and several aged pieces of rock, which became part of the new design. The "bearing wall" structure enables the interior spaces to be free of columns and beams, maximizing the living space.

代々木八幡神社のすぐ近く、高台に位置する集合住宅である。敷地はもともと広大な庭園付きの邸宅であり、地域の景観を形成してきた重要な要素をいかに多く残すかを考えてプランニングしている。エントランスと車寄せを既存のヒマラヤスギを中心にプランニングし、庭園の景石をほぼ元の位置のままに保存、ランドスケープデザインに取り入れた。建築はRC壁式構造を採用し、梁や柱のない整形で開放感のある居住空間を実現している。