Aokizaka Retaining Wall

青木坂の擁壁

Tokyo 2010

Schematic Design

Design Development

Construction Documents

Contract Administration

Architects: Takenaka

Structural/MEP engineers: Takenaka

Photography: Daishi Yoshimoto

*Work designed while at Takenaka

*竹中工務店在籍中のプロジェクト

As part of the French Embassy redevelopment, infrastructure improvements were implemented in the surrounding area. Aokizaka, a steeply sloped alley without a pedestrian walkway was widened to allow local residents to walk in safety. In order for the road to be widened, the existing stone retaining wall of the ambassador's residence had to be set back from its original position and get re-built in reinforced concrete. The panel joint lines brings a sense of scale to the otherwise huge wall, while the special finish exposing the concrete aggregate adds texture to the concrete surface.

フランス大使館が接道する青木坂は、その急な勾配が古くから街を見下ろす独特の景観をつくってきた。一方で、車の交通量も増えた現代では幅がせまく、歩道もない状態であったため地域住民の生活道路としては不便であった。フランス大使館の開発計画に伴い、大使公邸に沿った石積み擁壁を改築してセットバックさせ、青木坂を拡幅して歩道を整備することになった。新たな擁壁は深い目地でスケールを文節し、洗い出し仕上げとすることで経年で風合いが増すことを意図したデザインとしている。